Rețete Rețete

Bûche de Noël

Reteta

Grup Greutate / Volum Unitate Produs
Insertie de ciocolata 40 g Zeesan Choco
50 g apa
200 g Rosette
Blat 375 g Vero Dark Select
150 g ulei
200 g oua
100 g apa
Crumble 100 g Chocolatier Choco Bisc
Mousse de scortisoara 270 g lapte
2 g scortisoara
3 g gelatina
68 g galbenus
23 g zahar
90 g glucoza
282 g Rosette
Ganache de Gingerbread 75 g Rosette
20 g miere
30 g zahar
2.5 g scortisoara
1 g cuisoare
1 g pudra ghimbir
1 g nucsoara
102 g Arabesque Blanc 29
195 g Rosette
Glazura Velvet 150 g unt de cacao
150 g Arabesque Noir 58
Decor Ganache de Gingerbread
scoarta ciocolata
pudra de cacao
zahar pudra anti umiditate
braduti ciocolata
foita aur

Mod de lucru

Insert de ciocolata 

Amestecați Zeesan choco cu apa și omogenizați ușor. Adăugați frișca Rosette. Umpleți forma de silicon pentru insert. Congelați minim 4h.

Blat 

Mixați ingredientele cu telul, la viteză medie, timp de 5 minute. Cantitățile sunt suficiente pentru o tavă de 60x40cm, din care ies 10 baze de blat de 20x6cm. Coaceți la 190-200°C, 10-12 minute. Este gata atunci când suprafața devine netedă, iar la atingere, nu se lipește de degete. Tăiați baza de blat de 20x6cm.

Crumble

Adăugați un strat subțire de crumble peste blat și nivelați cu o spatulă. Păstrați la frigider.

Mousse de scortisoara

Hidratați gelatina în apă rece. Amestecați gălbenușurile cu zahărul. Încălziți la foc mediu laptele, 57g Rosette, glucoza și scorțișoara. Turnați peste gălbenușuri puțin câte puțin, amestecând constant. Gătiți, la foc mic, amestecând constant cu o lingură de silicon, până ajunge la temperatura de 83-84°C sau este gata când “îmbracă” lingura și urma degetului rămâne curată. Luați de pe foc și adăugați gelatina bine scursă de apă. Omogenizați cu un blender vertical. Mixați 282g de smântână pentru frișcă Rosette la viteză medie, cu telul, până când este semi bătută. Atunci când Crème Anglaise scade la aprox. 35°C, faceți amestecul cu frișca. Treptat, în 3-4 etape. Transferați într-un poche.

Montaj

Umpleți forma de trunchi până la jumătate (tapetând și pereții) și scufundați insertul de Zeesan. Continuați cu încă puțin mousse și acoperiți cu baza de blat & crumble. Congelați minim 6h.

Ganache de Gingerbread (opțional)

Topiți ciocolata parțial. Încălziți la foc mediu 75g frișcă Rosette, mierea, zahărul și mirodeniile până se atinge punctul de fierbere. Lăsați la infuzat 15 minute. Ulterior, strecurați. Turnați peste ciocolata topită puțin câte puțin. Emulsionați cu un blender vertical. Continuați cu 195g frișcă Rosette rece și omogenizați. Acoperiți cu folie alimentară în contact direct. Păstrați la frigider minim 6h.

Glazură Velvet

Topiți la foc mediu untul de cacao. Luați-l de pe foc, turnați-l peste ciocolată și omogenizați cu un blender vertical. Folosiți glazura de ciocolată la 45ºC. Cu ajutorul unui aerograf, pulverizați glazura cât mai uniform posibil.

Decor

Bateți ganache-ul la viteză medie până când ajunge la o formă stabilă. Transferați într-un poche cu vârf rotund. Decorați trunchiul cu ganache, decor de ciocolată, zahăr pudră, cacao și foiță de aur.

 

 

Bûche de Noël