Rețete Rețete

Rustic Sourdough Bread

Reteta

Grup Greutate / Volum Unitate Produs
Aluat 1000 g faina grau dur
40 g Amore P Italia
22 g sare
3 g Taste&Texture
780 ml apa

Mod de lucru

Se framanta toate ingredientele, cu 600 ml de apa pentru inceput, timp de 10 minute la viteza 1, urmarind sa nu ramana portiuni de faina neomogenizate. Se continua framantarea la viteza 2, timp de 4-5 minute, urmarind ca aluatul sa devina elastic, semn ca s-a format glutenul, dupa care se adauga treptat si restul cantitatii de apa (180 ml),  urmarind sa mentinem elasticitatea aluatului.  Dupa framantare aluatul trebuie sa fie elastic, de consistenta moale, la o temperatura de 25-26°C. 
Aluatul astfel obtinut, se lasa la fementat intr-un vas, tapetat cu faina sau spoit cu ulei, si acoperit pentru a nu forma coaja, pentru 120 minute, sau pana isi dubleaza volumul, la o temperatura de 27-28°C. 
 
Dupa prima fermentatie, aluatul se rastoarna pe masa infainata, se divizeaza la 360 g, pentru un produs finit de 300g, sau la gramajul dorit, se intorc bucatile de aluat cu taietura in sus si se preseaza pe un pat de faina, avand grija sa nu formam pliuri. 
 
Dopsirea finala are loc la 28-30°C si 70-72% umiditate relativa a aerului, pentru aproximativ 70-80 de minute. Cu 10 minute inainte de finalul dospirii, bucatile de aluat se intor cu incheietura in sus pentru a da un aspect rustic produsului finit.
 
Coacerea se realizeaza 220°C, cu abur la inceput, pentru 22-25 minute, cu deschiderea trapei de evacuare a umiditatii in ultimele 5 minute. 
Produsul finit, trebuie sa aiba un aspect rumen, rustic, coaja crocanta, cu usoare crapaturi la partea superioada datorate coacerii cu incheietura in sus, iar structura miezului sa fie alveolata.  
Rustic Sourdough Bread