Rețete Rețete

Bagheta frantuzeasca

Reteta

Grup Greutate / Volum Unitate Produs
Aluat 700 g faina 650
300 g faina 1250
350 g Silkgrain Ebony
18 g sare
10 g drojdie
3 g Taste&Texture
550 ml apa

Mod de lucru

Se framanta toate ingredientele, exceptand Silkgrai Ebony, timp de 7-8 minute la viteza 1, urmarind sa nu ramana portiuni de faina neomogenizate. Se continua framantarea la viteza 2, timp de 4-5 minute, urmarind ca aluatul sa devina elastic, semn ca s-a format glutenul, dupa care se incorporeaza in mai multi pasi, amestecul de seminte hidratat in maia - Silkgrai Ebony,  urmarind sa mentinem elasticitatea aluatului. Dupa framantare aluatul trebuie sa fie elastic, de consistenta moale, la o temperatura de 25-26°C. 
Aluatul astfel obtinut, se lasa la fementat intr-un vas, tapetat cu faina sau spoit cu ulei, si acoperit pentru a nu forma coaja, pentru 80-90 minute, la o temperatura de 27-28 grade Celsius. In cazul in care, la finalul perioadei de fermentatie, aluatul nu are o energie suficienta, se recomanda  o impachetare la mijlocul perioadei de fermentatie. 
Dupa prima fermentatie, aluatul se rastoarna pe masa infainata, se divizeaza la 360 g, pentru un produs finit de 300g,  avand grija sa mentinem structura aerata si mai departe se face prima modelare in forma de franzela, prin apasare lejera asupra bucatii de aluat, dar totusi suficient de energica astfel incat sa dam si energie bucatii de aluat. De asemenea, si in aceasta faza este important sa mentinem structura aerata a aluatului astfel incat la final sa avem o alveolare corecta pentru o bagheta frantuzeasca. 
Bucatile de aluat premodelate, se lasa, din nou, pentru 30 minute la relaxare, la temperatura mediului ambiant, acoperite cu o panza, pentru a nu se forma coaja. 
Modelarea finala se realizeaza prin rularea bucatii de aluat, putin cate putin, pentru a ajunge la lungimea necesara, iar la final, pe capetele bucatii de aluat se apasa mai energic, pentru a da profilul de bagheta ascutita la capete. 
Dopsirea finala are loc la 28-30°C si 70-72% umiditate relativa a aerului, pentru aproximativ 45-60 de minute, ideal cu incheietura in sus. 
Crestarea bucatii de aluat se face inainte de coacere, cu 4 crestaturi superificiale, sub coaja, dispuse oblic si uniform pe intreaga suprafata a produsului, urmarind ca fiecare crestatura sa inceapa de la jumatate crestaturii anterioare. 
Coacerea se realizeaza 220°C, cu abur la inceput, pentru 20-22 minute, cu deschiderea trapei de evacuare a umiditatii in ultimele 5 minute. 
Produsul finit, trebuie sa aiba un aspect rumen, rustic, coaja crocanta, iar structura miezului sa fie alveolata. 
Bagheta frantuzeasca