Rețete Rețete

Focaccia

Reteta

Grup Greutate / Volum Unitate Produs
Aluat 1000 g faina
15 g drojdie
22 g sare
40 g Amore P Italia
75 ml apa
30 g ulei de masline
Emulsie pentru spoire 180 g ulei de masline
120 g apa
3 g sare

Mod de lucru

Se framantă toate ingredientele, exceptând uleiul de măsline și 150 ml apă, pentru aproximativ 7 minute la viteza 1, și pentru aproximativ 8-10 minute la viteza 2. Restul cantității de apă, respectiv 150 ml, se adauga treptat la viteza a 2-a începând cu al 4-lea minut de frământare mai exact după ce s-a format glutenul ăi aluatul a devenit elastic. Uleiul de măsline se adaugă în ultimul minut de frământare, după ce aluatul s-a hidratat în totalitate.

La finalul malaxării, aluatul trebuie să fie bine dezvoltat, elastic și de consistența moale și la o temperatură în jurul valorii de 27°C.

Aluatul astfel obținut de lasă la fermentat pentru circa 90 de minute la 30°C, într-un vas tapetat cu ulei și acoperit, astfel încât să nu prindă crustă în timpul fermentației.

La finalul celor 90 minute de fermentație, aluatul se modelează ușor într-o formă rotundă și se așază într-o tavă cu dimensiunea de 40cm x 60cm cu marginea mai înaltă (cel puțin 2cm), tapetată în prealabil cu ulei de măsline.

Separat, într-un vas  se amestecă energic, 180g ulei de măsline, 120 ml de apă și 3 g de sare .

După aproximativ 20 de minute după ce aluatul a fost așezat în tavă se spoiește cu 100 ml din emulsia pregătită conform indicațiilor de mai sus și se întinde cu degetele răsfirate, încercat să formăm un strat uniform de aluat.

Această  operație de mai repetă de 2 ori, la intervale de 20 de minute. La finalul celor 3 operații de întindere aluatul trebuie sa acopere uniform tava, iar in alveolele formate în urma întinderii cu degetele, trebuie sa fie o peliculă vizibilă de emulsie pentru spoire.

Înainte de coacere, focaccia se poate decora cu ierburi aromate cum ar fi rozmarinul sau busuiocul, dar se pot adăuga la suprata și alte ingrediente cum ar fi roșii cherry sau brânzeturi.

Se coace pentru aproximativ 25-30 de minute la o temperatura de 220°C.

Focaccia

Produse

Amore P Italia

Maia de grâu durum stabilă uscată.