
Prezentare generală a celor 14 alergeni legali
Prezentare generală a celor 14 alergeni legali
Conform anexei II la Regulamentul 1169/2011/CE (furnizarea de informații despre alimente către consumatori), în acest moment se cunosc 14 alergeni alimentari care vă pot crea sensibilitate, intolereanță sau alergie când sunt consumate. Acesti alergeni alimnetari sunt:
- Cerealele care conțin gluten (acestea sunt: grâu, inclusiv grâu spelta, secară, orz, ovăz și tipurile hibride ale acestora)
- Crustacee și produse derivate
- Ouă și produse derivate
- Pește și produse derivate
- Arahide și produse derivate
- Soia si produse derivate
- Lapte (inclusiv lactoza)
- Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate.
- Țelină și produse derivate
- Muştar și produse derivate
- Semințe de susan și produse derivate
- Sulfit (în concentrații de peste 10 mg per kilogram sau 10 ml per litru, exprimat ca SO2)
- Lupin și produse derivate
- Moluște și produse derivate
Excepții
Mentionarera alergenilor nu este necesară daca se regasesc sub forma următorilor derivați. S-a dovedit științific că nu sunt dăunători persoanelor care suferă de alergii:
Gluten
- sirop de glucoză pe bază de grâu (inclusiv dextroză)
- maltodextrine pe bază de grâu
- sirop de glucoză pe bază de orz
- cereale folosite la fabricarea distilatelor alcoolice
Peste
- gelatina de pește folosită ca purtător pentru preparate cu vitamine sau arotenoide
- gelatina de pește sau sticlă folosită ca agent de clarificare în bere și vin
Soia
- ulei și grăsime de soia complet rafinate
- amestec de tocoferoli naturali (E306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural și succinat natural de tocoferol D-alfa din soia
- fitosteroli și esteri de fitosteroli din uleiurile vegetale de soia
- esteri de stanoli vegetali produși din steroli ai uleiurilor vegetale de soia
Lapte (inclusiv lactoză)
- zer folosit pentru fabricarea distilatelor alcoolice
- lactitol
Nuci
- nuci folosite la fabricarea distilatelor alcoolice
