Stiri

Prezentare generală a celor 14 alergeni legali

Conform anexei II la Regulamentul 1169/2011/CE (furnizarea de informații despre alimente către consumatori), în acest moment se cunosc 14 alergeni alimentari care vă pot crea sensibilitate, intolereanță sau alergie când sunt consumate. Acesti alergeni alimnetari sunt:

  1. Cerealele care conțin gluten (acestea sunt: ​​grâu, inclusiv grâu spelta, secară, orz, ovăz și tipurile hibride ale acestora)
  2. Crustacee și produse derivate
  3. Ouă  și produse derivate
  4. Pește și produse derivate
  5. Arahide și produse derivate
  6. Soia si  produse derivate
  7. Lapte (inclusiv lactoza)
  8. Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate.
  9. Țelină și produse derivate
  10. Muştar și produse derivate
  11. Semințe de susan și produse derivate
  12. Sulfit (în concentrații de peste 10 mg per kilogram sau 10 ml per litru, exprimat ca SO2)
  13. Lupin și produse derivate
  14. Moluște și produse derivate

Excepții

Mentionarera alergenilor nu este necesară daca se regasesc sub forma următorilor derivați. S-a dovedit științific că nu sunt dăunători persoanelor care suferă de alergii:

 Gluten

  • sirop de glucoză pe bază de grâu (inclusiv dextroză)
  • maltodextrine pe bază de grâu
  • sirop de glucoză pe bază de orz
  • cereale folosite la fabricarea distilatelor alcoolice

 Peste

  • gelatina de pește folosită ca purtător pentru preparate cu vitamine sau arotenoide
  • gelatina de pește sau sticlă folosită ca agent de clarificare în bere și vin

  Soia

  • ulei și grăsime de soia complet rafinate
  • amestec de tocoferoli naturali (E306), tocoferol D-alfa natural, acetat de tocoferol D-alfa natural și succinat natural de tocoferol D-alfa din soia
  • fitosteroli și esteri de fitosteroli din uleiurile vegetale de soia
  • esteri de stanoli vegetali produși din steroli ai uleiurilor vegetale de soia

 Lapte (inclusiv lactoză)

  • zer folosit pentru fabricarea distilatelor alcoolice
  • lactitol

 Nuci

  • nuci folosite la fabricarea distilatelor alcoolice

 

Prezentare generală a celor 14 alergeni legali