Stiri

Fara Gluten

Simte-te bine cu si fara gluten

Glutenul este “scheletul” painii tale. Este foarte important pentru structura si fermitate. Glutenul asigura ca painea nu se strange dupa coacere si isi pastreaza forma. Prin urmare, glutenul este indispensabil in brutarie. Dar acum, cand din ce in ce mai multi consumatori asociaza produsele fara gluten cu sanatatea, brutarii trebuie sa profite de acest aspect. Desigur, impreuna cu Zeelandia!

 

Din ce in ce mai multi consumatori opteaza pentru o dieta fara gluten. Aproape 40% dintre consumatorii din intreaga lume cred ca alimentele fara gluten sunt mai bune pentru sanatatea lor.  O persoana din zece afirma ca urmeaza o dieta fara gluten. Acestea sunt adesea persoane cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, urmate de grupul de consumatori cu varsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani. Dar ce este mai exact glutenul?

 

Ce este glutenul?

Glutenul este un compozit proteic insolubil, care este alcatuit din doua grupe de proteine: gliadine si glutenine. Glutenul face parte din proteinele care se gasesc in cereale precum graul, secara, spelta, orzul si kamut. Ele sunt absorbite in organism fara probleme, aproape de catre toata lumea, la fel ca si proteinele din produsele lactate.

 

Cu ce ajuta glutenul aluatul?

De exemplu, framantand aluat din grau sau faina de spelta si aducand gliadinele si gluteninele in contact cu apa, in aluat se creeaza o retea de gluten. In timpul procesului de coacere, ele retin bulele de gaz eliberate in aluat. Bulele de gaz sunt create de drojdia din aluat, care formeaza CO2. Acest lucru permite aluatului sa creasca si ii confera o structura deschisa. Gliadinele sunt importante pentru vascozitatea sau elasticitatea aluatului. Gluteninele determina elasticitatea sau rezistenta aluatului. Este nevoie de maiestrie din partea brutarului pentru a echilibra perfect aceste doua aspecte, astfel incat painea sa aiba in cele din urma o muscatura placuta, o structura frumoasa si o senzatie placuta  tunci cand este consumata.

 

Boala celiaca

Doar 1% din populatia lumii sufera de afectiunea celiaca: hipersensibilitate la proteina gluten, care provoaca probleme intestinale precum dureri abdominale si diaree. Aceasta inseamna ca majoritatea oamenilor pot tolera glutenul fara probleme. Cei care nu sufera de alergie sau intoleranta la gluten nu trebuie sa-si faca griji cu privire la consumul de gluten. Nu exista nicio dovada stiintifica ca a manca fara gluten este mai sanatos. Cu toate acestea, aproximativ 16% dintre consumatorii europeni incearca sa manance fara gluten, deoarece simt ca ii face sa se simta mai bine. Altii urmeaza sfaturile altora pentru a evita problemele de sanatate.

 

Impreuna cu Zeelandia

Zeelandia ofera brutarilor instrumente pentru a face fata unor astfel de tendinte de sanatate. Va oferim informatii astfel incat sa va puneti cu adevarat in valoare gama voastra de panificatie. Pe langa asta, din 2008 dezvoltam si ingrediente pe care brutarii le pot folosi la fabricarea produselor fara gluten, pentru a satisface cerintele pietei. Produsele noastre fara gluten reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste procesarea, gustul si proprietatile alimentare. De asemenea, oferim clientilor suport tehnic si oferte personalizate – atat pentru paine, cat si pentru produse de patiserie. In acest fel, lucram impreuna la o lume mai frumoasa, in care oamenii sa se simta bine si sanatosi.

Fara Gluten