Știri Știri

Fără Gluten

Simte-te bine cu și fără gluten.

Glutenul este “scheletul” pâinii tale. Este foarte important pentru structură și fermitate. Glutenul asigură că pâinea nu se strânge după coacere și își păstrează forma. Prin urmare, glutenul este indispensabil în brutărie. Dar acum, când din ce în ce mai mulți consumatori asociază produsele fără gluten cu sănătatea, brutarii trebuie să profite de acest aspect. Desigur, împreună cu Zeelandia!

Din ce în ce mai mulți consumatori optează pentru o dietă fără gluten. Aproape 40% dintre consumatorii din întreaga lume cred că alimentele fără gluten sunt mai bune pentru sănătatea lor. O persoană din zece afirmă că urmează o dietă fără gluten. Acestea sunt adesea persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, urmate de grupul de consumatori cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani. Dar ce este mai exact glutenul?

Ce este glutenul?

Glutenul este un compozit proteic insolubil, care este alcătuit din două grupe de proteine: gliadine și glutenine. Glutenul face parte din proteinele care se găsesc în cereale precum grâul, secară, speltă, orzul și kamut. Ele sunt absorbite în organism fără probleme, aproape de către toată lumea, la fel ca și proteinele din produsele lactate.

Cu ce ajută glutenul aluatul?

De exemplu, frământând aluat din grâu sau făină de speltă și aducând gliadinele și gluteninele în contact cu apa, în aluat se creează o rețea de gluten. În timpul procesului de coacere, ele rețin bulele de gaz eliberate în aluat. Bulele de gaz sunt create de drojdia din aluat, care formează CO2. Acest lucru permite aluatului să crească și îi conferă o structură deschisă. Gliadinele sunt importante pentru vâscozitatea sau elasticitatea aluatului. Gluteninele determină elasticitatea sau rezistența aluatului. Este nevoie de măiestrie din partea brutarului pentru a echilibra perfect aceste două aspecte, astfel încât pâinea să aibă în cele din urmă o mușcătură plăcută, o structură frumoasă și o senzație plăcută când este consumată.

Boala celiacă

Doar 1% din populația lumii suferă de afecțiunea celiacă: hipersensibilitate la proteina gluten, care provoacă probleme intestinale precum dureri abdominale și diaree. Aceasta înseamnă că majoritatea oamenilor pot tolera glutenul fără probleme. Cei care nu suferă de alergie sau intoleranță la gluten nu trebuie să-și facă griji cu privire la consumul de gluten. Nu există nicio dovadă științifică că a mânca fără gluten este mai sănătos. Cu toate acestea, aproximativ 16% dintre consumatorii europeni încearcă să mănânce fără gluten, deoarece simt că îi face să se simtă mai bine. Alții urmează sfaturile altora pentru a evita problemele de sănătate.

Împreună cu Zeelandia

Zeelandia oferă brutarilor instrumente pentru a face față unor astfel de tendințe de sănătate. Vă oferim informații astfel încât să vă puneți cu adevărat în valoare gama voastră de panificație. Pe lângă asta, din 2008 dezvoltăm și ingrediente pe care brutarii le pot folosi la fabricarea produselor fără gluten, pentru a satisface cerințele pieței. Produsele noastre fără gluten reprezintă un pas înainte în ceea ce privește procesarea, gustul și proprietățile alimentare. De asemenea, oferim clienților suport tehnic și oferte personalizate – atât pentru pâine, cât și pentru produse de patiserie. În acest fel, lucrăm împreună la o lume mai frumoasă, în care oamenii să se simtă bine și sănătoși.

Fără Gluten